Na Śliwkowym Szlaku - relacja |
17.09.2012. | |
W piątek 14 września br. członkowie Stowarzyszenia LGD Ziemia Bielska oraz lokalni liderzy wzięli udział w wizycie studyjnej do LGD „Na Śliwkowym Szlaku” w województwie małopolskim, która miała na celu zapoznanie jej uczestników z działalnością LGD osiągającej sukcesy w promowaniu śliwki jako produktu lokalnego. Śliwka z pestkami poddana procesowi podsuszania i podwędzania – tzw. suska sechlońska wywodzi się od miejscowości Sechna w Gminie Laskowa, gdzie od dawien dawna suszono dymem śliwki.
W trakcie wizyty odwiedziliśmy wiele ciekawych, urokliwych miejsc stanowiących przykład lokalnej przedsiębiorczości, promocji produktu lokalnego oraz wdrażania podejścia LEADER na tym obszarze. W Żmiącej na Stawach przy Młynie spotkaliśmy się z właścicielem Panem Stanisławem Nowakiem, który oprowadził nas po obiekcie, a także opowiedział o swoich doświadczeniach związanych z produkcją owoców- jabłek różnych odmian, gruszek i oczywiście śliwek, oraz wytwarzanych z nich naturalnych soków, a także hodowli pstrąga i jesiotra. Degustowaliśmy pyszne ciasto śliwkowe oraz tzw. polywkę (kompot z suszonych śliw). W Iwkowej jako przykład dobrych praktyk zobaczyliśmy zrealizowany w ramach LEADER´A skwer z Jeleniem, którego pomysłodawcą i beneficjentem było OSP z tej gminy. Biały jeleń znajduje się w herbie gminy i jest jej symbolem. W Bacówce Biały Jeleń miało miejsce spotkanie z właścicielką obiektu Panią Lucyną Szot, która oprowadziła uczestników wizyty po skansenie, zagrodzie karpackiej oraz stadninie koni huculskich i arabskich. Następnie w miejscowości Połom Mały w Gospodarstwie Agroturystycznym „Nowizny” spotkaliśmy się z właścicielami Państwem Urszulą i Bogusławem Kamińskimi, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami w zakresie hodowli danieli oraz prowadzenia 20 arowej winnicy. Niezwykle ciekawe i pouczające okazało się spotkanie z panią Prezes Stowarzyszenia Katarzyną Jasnos, która nie tylko zaprezentowała działalność LGD „ Na Śliwkowym Szlaku” ale również przedstawiła trudności wdrażania podejścia LEADER w tym regionie. Na zakończenie odbyła się degustacja produktów lokalnych z suską sechlońską w roli głównej. Mamy nadzieję, że udział w wizycie zainspiruje uczestników do odkrywania potencjału i dziedzictwa obszaru, z którego pochodzą i wpłynie bezpośrednio na ciekawe inicjatywy z ich wykorzystaniem, a zdobyte poprzez kontakt z dobrymi praktykami wiedza i doświadczenie pozwolą efektywniej wdrażać podejście LEADER na naszym obszarze. Poniżej opinie uczestników oraz galeria z wyjazdu .
|